Volvo Personvagnars Koncernklubb LCVPS 

       

                 

 

Löneförhandlingar 2010

2010-10-25

 

Koncernklubben har genomfört förhandlingar med företaget kring lön 2010.
Vår utgångspunkt har varit, att innan vi gick in i direkta lönediskussioner skulle vi ha tagit fram ett nytt tillämpningsavtal till Ledaravtalet.

Den gamla överenskommelsen om hur Ledarnas medlemmar ska lönesättas på Volvo PV hade sitt ursprung från 1996 och omarbetat 1999 i samband med att Ford köpte företaget.

 Att vi vill ha ett tillämpningsavtal är för att tydliggöra hur löneprocessen ser ut och på vilka grunder din lön sätts.

Tillsammans med företaget bildade vi en arbetsgrupp för att ta fram ett nytt innehåll i överenskommelsen. Vi lämnade ett, enligt vårt tycke, genomarbetat förslag till text i början på juni.. Ett par möten hölls och i slutet av september fick företaget det slutgiltliga förslaget.

Vid sista mötet kring lönerevisionen(v40) meddelar företaget att de inte kan godta innehållet och säger att vi står långt ifrån varandra. Företaget delgav oss den 6 oktober att vi står så långt ifrån varandra vad gäller tillämpningsavtal, att man inte tänker genomföra det.

Vi avslutade arbetsgruppen dagen efter och kommer att skicka in en för- handlingsframställan.

Företaget avslutade ensidigt den lokala löneförhandlingen och meddelade att man tänker följa det centrala Ledaravtalet och återkommer med protokoll och handlingsplan för genomförandet.

Nedanstående text är ett utdrag ur det centrala avtalet. Vi i koncernstyrelsen rekommenderar: att Du läser igenom detta innan ni (du och din chef) sätter er i lönesdiskussioner:

Kap. 1 Individuella löneförhandlingar

 

§ 1 Lönesättning

Lönesättningsprocessen avseende medlemmar i Ledarna bestäms på företagsnivå. Individuell lönesättning grundas på en dialog mellan lönesättande chef och medarbetare angående bland annat mål och uppnådda resultat. En utgångspunkt bör vara att lönesamtal mellan chef och medarbetare främjar både verksamhetens och den enskildes utveckling och konkurrenskraft. Både företag och den enskilde har ett ansvar för att lönesättningen fungerar väl. Lön fastställs minst en gång per år. Lönefrågor kan behandlas vid olika tidpunkter för olika medarbetare.Om det uppstår oenighet i en fråga om lönesättning kan medlemmen i Ledarna begära stöd av sin lokala företrädare. Vid behov kan för-handlingar föras enligt bestämmelserna i kap. 2 varvid frågan helt och slutligt är avgjord efter den centrala förhandlingen.

 Anmärkning

Före det att en fråga om lönesättning förs till central förhandling är det angeläget att de lokala parterna undersöker alla möjligheter till en lösning på företagsnivå. Det kan vara lämpligt att de lokala parterna rådfrågar de centrala parterna i frågan.

 

§ 2 Principer för lönesättning

Lönesättningen ska vara differentierad efter individuella eller andra grunder. Lönesättningen bör utformas så att den blir en drivkraft för utvecklingen av företaget och de anställda. Lönesättningen stimulerar därigenom till produktivitetsökning och ökad konkurrenskraft. Om mål satts upp för verksamheten och för individen bör graden av måluppfyllelse beaktas vid lönesättningen.

Lönesättningen bör kopplas till företagets ekonomiska förutsättningar och utveckling. Den individuella lönen ska bestämmas med hänsyn till marknadskrafterna och medarbetarens ansvar och arbetsuppgifter samt till sättet medarbetaren uppfyller sina uppgifter. Teoretiska och praktiska kunskaper, omdöme och initiativ, ansvar, ansträngning, arbetsmiljö, samarbets- och ledningsförmåga är exempel på viktiga bedömningsfaktorer. Diskriminerande eller andra sakligt omotiverade skillnader i löner eller andra anställningsvillkor mellan anställda ska inte förekomma.

 

 Lönesättande chef och medarbetare ska veta på vilka grunder företagets lönesättning sker och vad medarbetaren kan göra för att öka lönen. 

Ledarnas koncernstyrelse Volvo PV / Bosse

 

Länk till Teknik avtalet 2010-2011